TEKSTIILITAITEILIJA HELENA VAARIN NÄYTTELY ”ELÄMÄNLANKOJA” aloitti Muotoilusyksy 2016 kutsunäyttelysarjan Täky galleriassa. Vaarin teokset ovat esillä galleriassa 3.10.2016 asti.

Tekstiilit ovat Helena Vaarin tapa maalata. Hän käsittelee värejään samalla tavalla kuin öljyväreillä maalaava taidemaalari; joka lisää teokseen punaista öljyväriä Tekstiilitaiteilija Vaari leikkaa punaista kangasta, valitsee lankakorista punaista lankaa ompelukoneeseen ja kirjoo ne tauluun. Materiaali antaa teokselle mielenkiintoisen struktuurin.

Pieni lanka on jo itse kolmiulotteinen, langassa on kierre, kiilto ja vahva väri. Kun lankoja on satoja rinnakkain, kolmiulotteisuus kertaantuu. Helena Vaarin tekniikka tehdä taidetta on kollaasinomaista applikaation ja vapaan konekirjonnan yhdistelmää.

Taiteilija ompelee erilaisia kankaita toisiinsa päällekkäin ja lomittain maalauksellisesti. Taidetekstiilit ovat uniikkeja maalauksia ompelukoneella, joissa jokainen ommeltu tikki on erilainen. Kankaat ja langat ovat puuvillaa, viskoosia, silkkiä ja polyesteriä. Ne ovat värejä, neula on kuin sivellin.

Ideat kulkevat alitajunnassa. Vanha ja uusi kuva kohtaavat jossain aivolohkossa. Syntyy yhteys tilan ja tapahtuman välillä, syntyy tarina. Kollaasimainen työskentely alkaa jo ideavaiheessa ja jatkuu kankaiden ja lankojen yhdistyessä toisiinsa.

Helena Vaari suunnittelee ja valmistaa taide- ja kirkkotekstiilejä myös asiakkaan yksityisiin tai julkisiin tiloihin. Vaarin suunnittelemia kirkkotekstiilejä on jo yli kymmenessä kirkossa ja kappelissa ympäri Suomen. Taiteilijan käsissä uusimpina ovat syntyneet kuusi kirkkotekstiilisarjaa Lappeen kirkkoon Lappeenrantaan. Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkisen piispankaapu on Vaarin käsialaa samoin Haminan Marian kirkon kirkkotekstiilit. Pyhtään kirkkoon Helena Vaari on tehnyt kirkkotekstiilien luonnokset 2016 ja niiden valmistaminen on alkanut työhuoneella.

www.helenavaari.fi

helena.vaari@phnet.fi