Kerttu Horila: Satuja – kun kaikki ei mene niin kuin on kirjoitettu 4.-27.9.2021

Täky gallerian Muotoilusyksy2021-näyttelysarja käynnistyy Kerttu Horilan näyttelyllä Satuja – kun kaikki ei mene niin kuin on kirjoitettu. Näyttely on avoinna 4.-27.9.2021.

Kerttu Horila on pitkän uran tehnyt keraamikko ja kuvataiteilija. Horila on valmistunut Taideteollisen oppilaitoksen keramiikkataiteen osastolta vuonna 1972. Vanhassa Raumassa asuva ja työskentelevä Horila on tunnettu erityisesti luonnollisen kokoisista ihmishahmoistaan, joita on esillä julkisilla paikoilla, kuten Rauman kanaalissa sijaitsevat Kolme sulotarta, Porissa esillä oleva Maire –veistos ja Raumalla Rauman Flik. 

Horilan tuoreimmat veistokset ikääntyvät taiteilijan rinnalla. Kuluvan kahden vuoden aikana tehdyissä teoksissa, jotka ovat nyt Lappeenrannassakin nähtävänä, kohdataan vanhenneita satuhahmoja; Piilossa pysynyt Lumikki, joka eleli kääpiöiden kera elämänsä loppuun saakka, Ruusunen, joka odottelee vieläkin prinssiä, Peppi Pitkätossu onkin jo vanha mummo. Siksi työn nimi onkin “Maailman vahvin mummo”. Horila ajatteli näissä teoksissaan vanhenevan naisen vahvuutta, kauneutta ja pitkäpinnaisuutta. Tässä näyttelyssä olevat kapinalliset kissanaiset kertovat äitiydestä. Voiko kissanainen olla emo ilman nartun tai mirrin leimaa?

Horilan yhteistyö saven kanssa on saumatonta, vaikka isommat veistoksen poltetaankin osissa ja liimataan ja saumataan polton jälkeen yhteen. Hän toteaa: ”Savi on mun renki ja mä olen sen pomo ja meillä on hyvä yhteistyö.” Taiteilija rakentaa veistoksensa ns. makkaratekniikalla karkeasta savesta. Muotoilu tapahtuu alhaalta ylöspäin ja hahmon syntyminen huipentuu kasvojen muotoiluun. Lopuksi taiteilija herättää veistoksen henkiin värillisillä engobeilla ja akryylimaalein maalaamalla.