Wiebke Pandikow: Plastic Nature – Muoviluonto 1.-31.10.2021

Muoviluonto–näyttelyssä taidetta kierrätetyistä muovipusseista

Täky-galleriassa avautuu 1.10.2021 korutaiteilija Wiebke Pandikowin näyttely Plastic Nature – Muoviluonto, jossa on esillä koruja, veistoksia ja installaatio kierrätetyistä muovipusseista. Näyttely on avoinna 31.10.2021 asti tiistaista perjantaihin klo 11-17 sekä viikonloppuna klo 11-15. Pandikow on työskennellyt muovipussien kanssa vuodesta 2014 itse kehitetyillä menetelmillä. Värit ja värikkaat muovipussit ovat tulleet mukaan kuitenkin vasta viimeisen kahden vuoden aikana. Näyttely käsittelee ympäristön roskaantumista ja luonnon tuhoamista lyhytkestoisen hyödyn saavuttamista varten, mutta sisältää myös teoksia, jotka kertovat luonnon kyvystä pärjätä saasteista huolimatta, sen kyvystä palautua ja selvitä tuhoista.

Litter -installaatiossa, näyttelyn pääteoksessa, tulee esille miten aluetta, jota monet ihmiset pitävät erityisen kauniina, on samalla paikoittain käytetty kaatopaikkana. Kuvat eivät ole niitä, joita Valle del Trejassa käyvät vieraat normaalisti ottavat tästä italialaisesta laaksosta, johon taiteilija vetäytyi keväällä residenssiin. Ne näyttävät kuitenkin valitettavan realiteetin. Installaation objektit ovat osittain tehty paikan päältä löytyneestä roskasta ja viittaavat sekä jätteeseen, että metsän luonnolliseen lehtikarikkeeseen.

Jostain syystä, jollain tavalla, ihmisten jätteet päättyvät luontoon – kadotettu, poisheitetty, tahallaan hylätty ja hävitetty. Ne ovat osa luonnollista ympäristöä kaikkialla, missä on ihmisiä, mutta eivät kuitenkaan ole osa sitä, vaan ne ovat rappeutumisen ja uudestisyntymisen orgaanisen kierron ulkopuolella. Ne ovat väärässä paikassa, invasiivisia, mutta jotenkin myös eksyksissä ja surullisia. Pakkausmuovit ovat erottamaton osa sivilisaatiotamme, mutta nyt hylätty ja erillinen. Asioita, jotka liittyvät niin intiimisti ja korujen kaltaisesti elämäämme, ovat nyt erotettuina käyttäjästään. Ne ovat todellisuutta nykyisissä antroposeenin ekosysteemeissä, joissa keinotekoinen ja orgaaninen ovat rutistettuina yhteen.

Tarina hävittämisestä on yhtä vanha kuin ihmiskunta. Tämä on sen synteettinen, hajoamaton luku.